EN EXTRAKURS MED FOKUS PÅ NAP för omprövning av vattenkraften
Samverkan och hantering av motstånd
Tack för en spännande utbildning. Här finns lite material som ni kan titta på om ni har lust och tid.
Kursmaterial
Här hittar du anteckningar från kursen och annat som kan vara av intresse för er som vill veta mer om samverkan, konflikthantering och förhandling.
Kursanteckningar
Här kan du ladda ner anteckningar från kursen.
Ladda ner materialet – Kursanteckningar NAP
Dialogisk förhandling
Ni som arbetar med NAP befinner er ofta i situationer där ni försöker övertyga andra att samverka för att uppnå ett mål. Dialogisk förhandling bygger på dialogprinciper som skapar relation och minskar motstånd.
Ladda ner en kort guide om dialogisk förhandling – Dialogisk förhandlingsguiden
Nejets visdom
Läs mer om tanken att det ligger visdom i den kritiska eller motstridiga rösten.
Ladda ner PDF – Nejets visdom
Några anteckningar i förväg
Här kan du ladda ner anteckningar som ni kan läsa i förväg eller i efterhand. Det är en del teori som ligger till grund för det praktiska som vi kommer att diskutera under utbildningar.
Ladda ner materialet – Material NAP-utbildning
Om samverkan och dialog
Vad innebär samverkan för er som arbetar inom myndighetsvärlden? Det pratas mycket om samverkan men ordet tolkas på flera olika sätt.
Vår syn på samverkan och dialog bygger på en systemisk grund som tar hänsyn till komplexiteten som finns i de flesta naturresursfrågor.
Om varför spänning uppstår
Spänning leder ofta till motstånd och även konflikt. Varför uppstår spänning runt frågor som vatten, vindkraft, vilt och skog? Om vi vet vad det är som leder till och driver spänning, kan vi mer effektivt förebygga och hantera det som ofta står i väg för smidig samverkan med intressenter.
En bildspel om marginalisering som konfliktorsak
Fragmentering som konfliktorsak – ladda ner PDF
Härnere finns länkar till sidor med mer information om färdigheter, verktyg och förhållningssätt.
Färdigheter
- Att ställa frågor som hjälper samtalet
- Återspegling
- Summering
- Lyssnande
- Att skapa plats
Om din kursledare
Bernard le Roux
Bernard är grundare av Dialogues AB (svb) en icke-vinstutdelande bolag som fokuserar på att hantera komplexa samhällsfrågor och -konflikter genom dialog.
Bernard har en bakgrund som jurist, medlare och lärare och har arbetat med medling, konflikthantering, förhandling och dialog i över 25 år. I alla dessa områden är det dialog som är verktyget för att få människor som vill något tillsammans att samverka mot kreativa lösningar.
Bernard har arbetat med komplexa samhällskonflikter såväl i Sverige som internationellt. Lokalt arbetar han med ett uppdrag om rovdjurskonflikter samt med dialog i komplexa frågor i såväl den offentliga som privata sektorer. Han har lett kurser i medling, processledning, facilitering och förhandling i över 20 år.