Aktuellt

Här kan du läsa om nyheter från olika dialoggrupper samt ett eller annat om viktiga nyheter gällande rovdjur. 

Nyheter från våra dialoggrupper

Dialoggruppen i Söderåsen samlades den 2 september.

Aktuellt från Sverige och Europa

Här försöker vi samla viktiga beslut, utredningar och annat som påverkar policy kring stora rovdjur. Vi delar texten i två delar: Från Sverige och från övriga Europa.

 

Sverige

Under 2024 fattade Sverige flera viktiga policybeslut gällande stora rovdjur, särskilt vargar. Ett av de mest betydande besluten rör regeringens ambition att kraftigt minska landets vargpopulation. Regeringen, med stöd från Miljödepartementet, har uttryckt en vilja att halvera vargpopulationen från cirka 375 individer till mellan 170 och 270 vargar. Målet är att minska koncentrationen av vargar i vissa områden och öka acceptansen för vargförvaltning genom licensierad jakt​.

Nya riktlinjer för skyddsjakt

De uppdaterade riktlinjerna för skyddsjakt på stora rovdjur, presenterade av Naturvårdsverket i mars 2024, syftar till att möjliggöra snabbare beslut om skyddsjakt efter färre dokumenterade angrepp, samtidigt som rovdjurens gynnsamma bevarandestatus bibehålls. Riktlinjerna sänker kravet för skyddsjakt till två angrepp på får, getter eller hundar inom ett år. I särskilt sårbara områden kan skyddsjakt beviljas redan efter ett angrepp. Riktlinjerna gäller främst varg, lodjur och björn och stödjer länsstyrelsernas beslutsfattande. (läs mer om riktlinjerna här)

Analys om sänkning av referensvärdet för varg

Naturvårdsverket har meddelat att det är möjligt att sänka referensvärdet för vargpopulationen i Sverige, men detta skulle ställa högre krav på förvaltningen. Enligt en ny analys kan referensvärdet sänkas, men det skulle kräva att andra åtgärder, såsom genetisk övervakning och förstärkta skyddsåtgärder, intensifieras. Dessutom måste den långsiktiga överlevnaden av vargen säkerställas för att inte äventyra artens gynnsamma bevarandestatus. Beslutet kan påverka framtida vargförvaltning i Sverige. Läs mer om rapporten.

Regeringens försök att påverka EU

Regeringen har också arbetat för att påverka EU-reglering av rovdjursskydd, inklusive att försöka få tillstånd att sänka vargens skyddsstatus inom EU, vilket skulle möjliggöra mer omfattande jakt på arten​.

Sammanfattningsvis har Sverige under 2024 tagit en rad beslut som siktar på att minska vargpopulationen kraftigt, vilket har lett till både nationell och internationell debatt om balansen mellan bevarandet av stora rovdjur och skyddet av lokala intressen.

Europa

Under 2024 har Europeiska unionens domstol (ECJ) fattat flera betydande beslut som påverkar hanteringen av stora rovdjur, särskilt vargar, i EU-länder.

Om gynnsamt bevarandestatus och skydd av vargar

Ett av de viktigaste domarna rör Österrike, där domstolen beslutat att jakt på vargar endast får ske om vargpopulationen i landet är i ett gynnsamt bevarandestatus, vilket inte är fallet för närvarande. Detta innebär att tidigare tillstånd för att skjuta vargar, även i fall där de anses utgöra ett hot mot boskap, nu är ogiltiga under EU-regler för artbevarande. Detta beslut försvårar möjligheterna att tillämpa jakt som en lösning för att hantera konflikter mellan människor och rovdjur i Österrike och kan potentiellt leda till överträdelseförfaranden mot landet om de inte följer beslutet ​(FWP, European Newsroom).

Vargjakt i Spanien

I ett annat fall, rörande Spanien, slog domstolen fast att vargar inte får klassificeras som jaktbara arter, särskilt när deras bevarandestatus inte är gynnsam nationellt. Domstolen betonade att jakt endast får ske som en sista utväg och att alla andra möjliga åtgärder måste ha prövats först. Detta har stor betydelse för hur vargar och andra stora rovdjur skyddas i hela EU​ (POLITICO).

Dessa domar har stärkt skyddet för vargar och andra stora rovdjur i EU, och visar på domstolens strikta tolkning av artbevarandedirektiven, där undantag från skydd endast får göras under mycket begränsade förhållanden.